2011 m. balandžio 13 d., trečiadienis

Kaip mes buvome operos dalimi arba kai gyventi tampa tiesiog gera nr.2

Šiandien sveikinuosi su Jumis jau po premjeros, su šypsena veide, rytiniu kavos puoduku ir vakarykštėmis nuotaikomis. Gera mintimis sugrįžti į vakarykštę dieną, gera žinoti, kad prie premjeros prisidėjau ir aš, nuostabu prisiminti, kokie gražūs santykiai yra tarp menininkų, kaip gražiai jie moka atrasti tą 'cinkelį', kuriuo per pasirodymą pakeri žiūrovą.
Bet apie viską nuo pradžių...

Kovo pabaigoje užsukau į retai naudojamą el.paštą, nieko nesitikėjau ten rasti, retai ten manęs kas pasigenda, nes visuomet esu atvira kitu el.paštu. Net nustėrau radusi pasiūlymą savanoriauti operoje "ID", prisidėti prie jos ir dar klausyti pačios Yanos Ross nurodymų per repeticijas! Šios režisierės darbais visada žavėjausi, todėl šio pasiūlymo atsisakyti tiesiog nesugebėjau, kad ir kaip trūko laiko. Labai norint įmanoma viskas, juk taip?:)

1DIENA.Ketvirtadienis. Muzikų sąjunga. Tiesiai iš Soto keliaujam į pirmąją repeticiją. Aš šiek tiek nerimauju- ar sugebėsiu vaidinti? Ar pavyks? Vos tik prasidėjus repeticijai, visas abejones tarytum pati režisierė nuėmė ranka. Viskas vyko sklandžiai. Labai stebino tai, kad Yana mus laaabai girdavo, po pirmo bandymo sulaukėme ovacijų ir "It's great!". Man, kaip besidominačiai teatru, labai rūpėjo pamatyti režisieriaus ir aktorių santykius, kaip jie bendrauja, supranta vienas kitą, Yana su kolegomis puikiai tą 'virtuvę' atskleidė- dabar gal net kiek pavydžiu aktoriams, kurie dirba su ja. Tokia kantrybė, toks sugebėjimas prieiti vieningą nuomonę, reiklumas, bet kartu geri, gražūs žodžiai bei pagyros lemia tai, kad rezultatas būna nuostabus! Po repeticijos jaučiausi ganėtinai pavargus, nors, rodos, gal tik šešetą kartų mūsų scenelę surepetavom. Tą vakarą puikiai supratau aktorius ir ką jie jaučia po repeticijų. Atsisveikinome iki pirmadienio gražia lietuviška kalba ir gražiomis šypsenomis.
2DIENA. Pirmadienis.Aš,paguldyta temperatūros ir stiprios ligos, bet vis tiek dalyvauju repeticijoje. Jau Menų spaustuvė. Šiandien laukia generalinė repeticia, kurią stebės savi žmonės, draugai ir artimieji. 19valandą pradedame mūsų scenos repeticiją, ieškome parankiausių variantų, mokomės vaikščioti po trapius klavišus, žmonės jau renkasi. 19:50 prasideda generalinė repeticija. Pirmą kartą pamatome pilną operos "ID" pastatymą. Stebiuosi originaliomis Yanos idėjomis ir džiaugiuos kaskart labiau, kad tokią režisierę turime Lietuvoje. Paliekam Menų spaustuvę iki rytdienos- antradienio.
3DIENA. Antradienis. Labai svarbi diena. Džiugina tai, kad liga lyg ir pamažu atsitraukia. Mokykloje per teatro pamoką daug jėgų neįdedu, nes žinau, kad vakare jėgų ir pastangų reikės kur kas labiau. 15valanda, visa 'minia' susirenka į Juodąją spaustuvės salę. Repetuojam, ieškom, džiaugiamės atradę ir  kas kartą vis labiau šypseną sukelia Yanos pagyrimai. Apie 16valandą- visos operos repeticija. Po jos- dviejų valandų pertrauka, kurios metu apsigyvename Infotekoje, čia atrandu, kad LNDT 70-mečio proga išleido knygą, nuostabiai šilta darbuotoja paprašo mūsų padėti jai sudėlioti knygas į vietas. Šypsomės. Prieš svarbiausią dienos įvykį dar spėjame pažiūrėti "The Greatest Places", pasirepetuoti nusilenkimą ir pasiklysti MS užkulisiuose. Salė atidaroma, renkasi galybė žmonių.Yana mus pavadina šaunuoliais ir tai laaabai šiltai bei gražiai nuskamba, kas minutę vis labiau dievinu šią Režisierę. Gera, o kartu ir baisu iki begalybės, aš mėgstu ne tik už save jaudintis, bet ir kitų jaudulį sau prisiimti. Bet viskas lyg ir gerai. Opera praeina žaibišku greičiu, išeiname mes, nepastebimai praslenka mūsų scena, jaudulys kažkur dingsta. Viskas, pasirodymas baigėsi. Nusilenkinėdama pajaučiu klaikiai gerą jausmą ir padėką tiems žmonėms, kurie atėjo, kurie plojo ir buvo kartu su mumis. Gera iki beprotybės. Sveikiname vienas kitą su premjera, sulaukiam begalės padėkų, atsisveikiname su viltimi, kad kada nors dar mus suves likimo keliai.
Tai buvo trys nuostabūs vakarai, nuostabus 'virtuvės' stebėjimas iš vidaus, kuris parodė, kokie nuostabūs gali būti santykiai tarp režisieriaus ir aktorių, kūrybinės grupės ir žiūrovų. Nemeluodama sakau, kad tai buvo iki begalybės gražu ir aš visada tai prisiminsiu kaip nuostabiai gražų laiką ir laaaaabai nekasdienišką iššūkį.
Ačiū Yanai už rūpestį ir gražius žodžius, George'ui ir Irinai už tai, kad jie nuostabiai pasirodė, visai kūrybinei grupei- už tai, kad pastatė operą "ID"! Iki kitų susitikimų!
Su premjera!!!!

2 komentarai:

  1. O taip - Yana nuostabi. Ir dar neįtikėtinai gerai kalba lietuviškai!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip, švari ir graži lietuviška Yanos kalba, manau, ne vieną nustebino. :)

    AtsakytiPanaikinti